Heb je vragen? Mail me op contact@hethogewoord.nl of bel 0570 594 692

Hoe presenteer je je als de expert?

0

Professionals kunnen met presentaties uitstekend hun expertstatus verhogen. En dat weten ze vaak ook wel. Maar hoe doe je dat precies? Dat is voor de meesten nog niet zo gemakkelijk.

Mijn ervaring is dat velen van hen denken dat ze vooral véél moeten vertellen. En dus komen ze met het ene na het andere belangwekkende feit. Ze denken: hoe meer inhoud je biedt, hoe meer indruk je maakt.

Maar dat is een misverstand. Het gaat niet om de hoeveelheid kennis die je laat zien. Het gaat er juist om een weloverwogen keuze te maken uit alle kennis die je hebt. Zodat helder wordt wat je te bieden hebt. En je niet teveel vertelt.

Want door teveel te vertellen overvoer je je publiek. Het vraagt zich vertwijfeld af wat je nu precies wilt zeggen, krijgt een vol hoofd en haakt af. Dan wordt het je publiek teveel.

Het is net als met de exquise maaltijd bereid door een beroemde chef-kok. Hiervan  krijg je ook geen grote hoeveelheden voorgeschoteld. Je krijgt van alles een klein beetje, zodat je echt kunt proeven en hongerig blijft naar meer. En daar gaat het ook om in een presentatie.

Zie jezelf als zo’n chef-kok en geef het publiek een paar hapjes van de exquise kennis die jij vergaard hebt in de afgelopen jaren. Dan kan het de informatie die je geeft in zich opnemen. Zo laat je je publiek werkelijk kennismaken met jouw expertise.

Gevoel voor de juiste dosering is niet het enige wat je als spreker kunt leren van een gepassioneerde cuisinier. Want wat doet zo’n man of vrouw nog meer?

Hij of zij geeft je niet zomaar wat te eten, maar licht toe wat er op je bord ligt. Daarmee wordt jou duidelijk hoe bijzonder het voedsel is dat jij voorgeschoteld krijgt. Je eet daardoor met meer aandacht, smaak en waardering.

Geef je publiek commentaar bij de informatie die je geeft. Dat hebben de mensen in de zaal nodig. Zij kunnen anders niet op waarde schatten wat ze van jou aangereikt krijgen.

Jij weet hoe belangrijk de inzichten zijn die jij deelt. Je publiek kan dat pas begrijpen als jij dat erbij vertelt.

Dan maak je bovendien nieuwsgierig naar wat je verder nog te vertellen hebt. Want als eenmaal duidelijk is dat jij werkelijk essentiële kennis bezit, willen anderen steeds meer van je horen.

Waarin kun je als presentator nog meer een voorbeeld nemen aan een chef-kok?

Ook voor een kei in het koken begint de presentatie van de gerechten met het menu. Niemand vindt het saai of te voorspelbaar om van te voren te weten wat er op tafel zal komen.

Zo is het ook bij een presentatie. De meeste mensen vinden het prettig om te weten wat hen te wachten staat. Vertel dus gerust aan het begin wat je gaat doen. Ook dit verhoogt je status als expert, terwijl het niets toevoegt aan de inhoud van je presentatie.

Het gaat er dus helemaal niet om zoveel mogelijk te vertellen van wat je weet. Het gaat om de structuur van je verhaal, de juiste dosering en het gaat erom dat je laat zien wat het belang is van wat je vertelt.

Dan kan het publiek jouw expertise op waarde schatten. Dan smaakt jouw presentatie naar méér.

En dan word je voor anderen al snel de expert bij wie je moet zijn.

© 2012 Simone Veld | Het Hoge Woord | Alle rechten voorbehouden | Je mag (fragmenten uit) artikelen in dit eZine delen met anderen, als je het copyright en de naam van de website vermeldt.

Pin it!